Творческа вечер в музея на Достоевски в Москва

На 18 юни 2019 г. в музея на Фьодор Достоевски в Москва (ул. Достоевского № 2), разположен там, където на 30 октомври (11 ноември н.ст.) 1821 г.е роден писателят, се състоя творческа вечер на Емил Димитров, председател на Българско общество „Ф. Достоевски”. На нея за първи път бяха представени подготвените едновременно и специално за целта две нови издания – третият том на алманаха „Достоевски: мисъл и образ” и авторската книга „Цариградски носталгии: културописи”. Вечерта бе открита от Павел Фокин, директор на мемориалния музей, по чиято идея и покана се състоя срещата, в която участваха Н. Котрельов, М. Спивак, М. Одески, А. Гачева, В. Троицки, Л. Пономарьова и др. За събитието по-подробно вж. публикациите на сайта на музея „Фьодор Достоевски”:


Премиера на т. 3 на алманаха „Достоевски: мисъл и образ”

На 18 октомври 2019 г., петък, от 17.00 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” ше се състои публичната премиера на третия том на алманаха „Достоевски: мисъл и образ”, издание на Българско общество „Ф. Достоевски”. Томът ще бъде представен от доц. д-р Стоян Асенов (СУ „Св. Климент Охридски”) и Вера Хинчева (Институт за литература на БАН).

Вход свободен. На премиерата томът може да бъде закупен с отстъпка.
За първите два тома на алманаха вж. тук:


„Престъпление и наказание“ в Турция

Лекцията ще бъде последвана от дискусия и разяснения за Втория международен симпозиум на Българско общество "Ф. Достоевски" в Цариград през октомври 2020 г.

Понастоящем Ф. Достоевски е един от най-популярните писатели сред турските читатели, с огромно влияние върху съвременната литература на южната ни съседка; несъмнено, той е най-популярният руски писател в Турция. Съответно, «Престъпление и наказание» е едно от най-четените произведения, а от гледна точка на превода – едно от най-трудните.

В лекцията на Х. Арслан тези трудности ще бъдат класифицирани като обусловлени от културологическите разлики между двете общества – руското и турското, от структурната сложност и многомерност на произведението, от неговите идеологически, исторически и религиозни нюанси, които придобиват друга смислова натовареност в приемащата култура.

Хюлия Арслан (1962) е турски русист и преводач, преподавател по руски език и литература в университета Едитепе (Истанбул). 1988 году окончила отделение русского языка и литературы Анкарского университета. През 1990–2000 г. специализира в Москва, където работи като преподавател в Московския държавен лингвистичен университет. Занимава се с проблемите на превода; докторската й дисертация е на тема „Ролята на превода в обществения живот на Турция и диалогът между културите“ (Москва, 2007). Преводач на турски език на важни произведения на руската литература, между които „Достор Живаго“ на Б. Пастернак и „Престъпление и наказание“ на Ф. Достоевски. В центъра на научните й интереси стоят проблемите на превода и историята на руската литература и култура.


Паметник на Достоевски в Еквадор

В Кито, столицата на екваторната държава Еквадор, живописно разположен в диплите на Андите, се издига бюст-паметник на руския писател Фьодор Достоевски. Той, изглежда, е дар от Москва за общината на Кито или най-малкото е сътворен със съдействие на обществеността от руската столица, както може да се предположи от текста на постамента, но аз не владея испански и не съм сигурен в това. Паметникът се намира в алея срещу Дома на културата на Еквадор. Там е въздадена почит и на други творци. От европейците присъства само още Шандор Петьофи – красив паметник в цял ръст.

Пред солидната сграда на творчеството се извисяват вековни редки дървета, намиращи се под охрана на държавата. За съжаление между Дома на културата и алеята с паметниците минават оживено шосе и трамвайна линия и някак си неприятно разполовяват целия този иначе прекрасен ансамбъл.

Независимо от това усещането е особено: далеч от Европа, сред една от най-високо разположените столици в света със силни католически устои Достоевски съзерцава от красивия си пиедестал потомците на някогашните индианци.

Филип Куманов

Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в Еквадор
Паметник на Достоевски в ЕквадорЛЕКЦИЯ В РИМ

На 24 ноември 2017 г. в Рим председателят на Българско общество "Ф. Достоевски" Емил Димитров изнесе публична лекция на тема: "Княз Мишкин и проблемът за разбирането". Лекцията се състоя пред Circolo slavistico в университета Roma tre и бе посетена от около 35-40 студенти и преподаватели от университета, както и учени от Италия, България, Русия и Унгария.

Събитието бе открито в 17.15 ч. от проф. Красимир Станчев - изтъкнат учен-палеославист, дългогодишен професор в университета и ръководител на Circolo slavistico - неформална научна и университетска общност, която на своите заседания от години обсъжда различни проблеми на славистиката.

Проф. Кр. Станчев представи лектора и неговата научна и просветителска дейност пред присъстващите, като особено подчерта дългогодишните му връзки с Италия и италианската култура, специализацията му в Pontificio Istituto Orientale (PIO) през 1992/1993 г., от когато датира и личното им познанство и др.

Е. Димитров изнесе лекцията по посочената по-горе тема на руски език, като в самото начало благодари за поканата и подчерта, че използва възможността да представи за първи път пред международната научна и културна общност една тема, която досега е обсъждана единствено на едно от редовните заседания на Българско общество "Достоевски" (5 декември 2016). Близостта между двете събития се подчертава още повече от непреднамереното сходство между правилата, по които двете неформални научни общества провеждат заседанията си: след лекцията (продължила около 45 мин.) последва свободна дискусия, а лекторът отговори изчерпателно на зададените му въпроси.

В края на срещата Е. Димитров разказа накратко за дейността на Българско общество "Достоевски" и за подготвяния от него международен симпозиум на тема "Антропологията на Достоевски" (София, 23-26 октомври 2018), като представи и сайта на Обществото.

Сред присъстващите можеха да се забележат представители на Българския културен институт в Рим, както и граждани на "Вечния град" с подчертани интереси към българската и изобщо славянските литератури и култури.

Вижте и снимки от събитието:

проф. Красимир Станчев (Университет Roma Tre)

проф. Красимир Станчев (Университет Roma Tre)

DSCN6420

DSCN6420

DSCN6421

DSCN6421

DSCN6426

DSCN6426

DSCN6428

DSCN6428

DSCN6444

DSCN6444

проф. Николета Марчалис (Университет

проф. Николета Марчалис (Университет "Tor Vergata" - Рим)

проф. Мария Плюханова (Университет на Перуджа) и проф. Кр. Станчев

проф. Мария Плюханова (Университет на Перуджа) и проф. Кр. Станчев

доц. Паола Бокале (Университет Insubria - Комо и Варезе)

доц. Паола Бокале (Университет Insubria - Комо и Варезе)

DSCN6498

DSCN6498

Емил Димитров и проф. Мария Плюханова (Университет на Перуджа)

Емил Димитров и проф. Мария Плюханова (Университет на Перуджа)

DSCN6513

DSCN6513

DSCN6516

DSCN6516

д-р Франческо Дал’Альо (Неапол)

д-р Франческо Дал’Альо (Неапол)

Борислава Чакринова (БКИ - Рим) и Анна Станчева (Университет на Пиза) На заден план - проф. Клаудиа Ласорса

Борислава Чакринова (БКИ - Рим) и Анна Станчева (Университет на Пиза) На заден план - проф. Клаудиа Ласорса

DSCN6532

DSCN6532


Премиера в Москва

На 13 юни 2017 г. в "Дом Лосева" (Арбат 33) в Москва се състоя премиерата на книгата на Е. Димитров "Като на изповед...": руски беседи" (С.: Изток-Запад, 2016). В събитието участваха известни руски учени и интелектуалци - събеседници и герои на книгата: Сергей Хоружий, Николай Котрельов, о. Александър Троицки, Михаил Одески и Давид Фелдман. Своите впечатления от книгата споделиха и Елена Тахо-Годи, Виктор Троицки, Анастасия Гачева и др. В първата част на събитието, продължило около 2 часа, авторът и съставителят на книгата произнесе своето "Слово к собеседникам", а във втората запозна присъстващите с някои достижения на съвременната българска култура и хуманитаристика, говори за динамиката на книжовната култура у нас и др. В изложението си Е. Димитров особено акцентира върху дейността на Българско общество "Ф. Достоевски", като за първи път публично презентира току-що създадения сайт на Обществото.

Пълен запис на събитието може да се види тук:

http://media.losev-library.ru/?id=2368
(в лявата лента вж. № 170163 Презентация книги Эмила Димитрова...)


Заседание на Българско общество "Достоевски"

"На 18 октомври 2017 г. от 18.00 ч. във Втора заседателна зала на СУ "Св. Климент Охридски" ще се състои заседание на Българско общество "Достоевски" със следния дневен ред:

  • Отчет от председателя на Обществото за извършената работа след Учредителното събрание от 22 февруари 2017 г.
  • Отчет от секретаря на Обществото за изразходваните средства.
  • Презентация на сайта на Българско общество "Достоевски".
  • Обсъждане на програмата на БОД за 2017/2018 г. и някои въпроси във връзка с Международния симпозиум 2018 г.
  • Разни

Лятна школа за докторанти

Маркс и Достоевски: пресечни и разривни точки

9 – 15 септември 2018 г., Китен

Информация за участниците

В 60 часа лекционни и семинарни занятия, водени от известни учени, докторантите ще се запознаят с тълкувания, тематични и методологически тенденции в различни научни области, имащи пряка или косвена връзка с делото на Карл Маркс и Фьодор Достоевски, както и да представят собствени разработки и виждания по темата. Те получават сертификат и кредити в зависимост от участието си: 6 ECTS за присъствие и участие; 10 ECTS за участие в семинар с представяне на доклад по темата. Работни езици: руски и английски. Школата ще се проведе в ТД на СУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Китен, България; докторантите ще бъдат настанени в стая с две легла, баня и сервизни помещения, хладилник, телевизор, интернет, ползване на паркинг.

Вижте повече